☎️ +38 (067) 501-01-66    ☎️ +38 (050) 523-56-46
Bankir@banksinfo.kiev.ua  ✉ Digital@banksinfo.kiev.ua
Image
Image
Image
kbs-izdat.com
Image

ГЛАВА ПРАВЛІННЯ УКРГАЗБАНКУ - ПРО РЕЗУЛЬТАТИ СТРЕС-ТЕСТУ, КАПІТАЛ, ПРИБУТОК, УГОДУ З IFC

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

ГЛАВА ПРАВЛІННЯ УКРГАЗБАНКУ - ПРО РЕЗУЛЬТАТИ СТРЕС-ТЕСТУ, КАПІТАЛ, ПРИБУТОК, УГОДУ З IFC

Глава правління Укргазбанку Андрій Кравець в інтерв’ю порталу “Мінфін” повідомив про позитивні результати стрес-тесту, який проводив НБУ:

“У нас позитивні результати. На сьогодні докапіталізація не потрібна. Що буде далі — сказати складно. Потрібно спочатку закінчити рік, подивитися на прибуток, потім вирішити, що з ним буде: піде до держбюджету або залишиться в банку. Останніми роками Укргазбанк є прибутковим, тому виникає питання виплати дивідендів. Поки що нам вдавалося спрямовувати прибуток у капітал. Звичайно, нам би хотілося продовжити цю практику. Хоча власник банку в особі Мінфіну може мати іншу точку зору. Це — питання аргументованої дискусії.

<...> Згідно із законодавством, акціонерне товариство може не платити дивіденди, поки його власний капітал менше, ніж статутний. Статутний капітал Укргазбанку — 13 млрд грн, тоді як власний — не більше 10 млрд грн.

<...> Насамперед ми націлені на підвищення ефективності і максимізацію прибутку. Боюся забігати наперед, але очікування за підсумками поточного року у нас дуже амбітні [за три квартали 2021 року Укргазбанк збільшив прибуток у 2,5 разів - до 1,75 млрд грн, - Finbalance]. У цьому зв`язку ми оптимізували структуру балансу, скоротили концентрації, здешевили ресурсну базу, що вже дозволило нам значно поліпшити такі показники ефективності, як чистий відсотковий спред і маржа, CIR (співвідношення витрат і доходів) тощо”.

А. Кравець зазначив, що портфель кредитів Укргазбанку на фінансування проєктів із відновлюваної енергетики зараз становить близько 10 млрд грн:

“Він є робочим, так як нинішнього року держава непогано виконувала свої зобов`язання за “зеленим” тарифом. Від цього багато в чому залежить і фінансовий результат Укргазбанку. Ми зробили прогнози і розробили моделі роботи ринку електроенергії, на підставі яких нами була успішно проведена реструктуризація портфеля. І зараз наші прогнози повністю виправдовуються, рівень виконання зобов`язань відповідає ринковим реаліям. Тому ми прийняли рішення про відновлення кредитування виробників поновлюваних джерел енергії, але тільки на ринкових умовах.

На інших напрямках «зеленого» і «стійкого» фінансування ми також продовжуємо фокусуватися, як і на спеціалізації еко-банку. Наприклад, на “зелені” кредити було спрямовано 30 млн євро кредиту від IFC [який передбачає можливість конвертації цих коштів у частку в акціонерному капіталі банку в розмірі до 20%, - Finbalance]”.

За словами А. Кравця, в Укргазбанку є певні зобов`язання в рамках співпраці з IFC щодо зниження в портфелі частки держсектора. Крім того, він розповів, що є обмеження з точки зору галузей, з якими “ми не можемо працювати як еко-банк”:

“Наприклад, мова йде про атомну енергетику. З цієї причини ми змушені були повністю припинити співпрацю з НАК «Енергоатом», який був дуже хорошим позичальником. Для нас також табу військова сфера. Тому ми відмовилися від кредитування хороших клієнтів, що входять до концерну «Укроборонпром»”.

Щодо перспективи входження IFC до складу акціонерів Укргазбанку А. Кравець зауважив:

“Наскільки я розумію, IFC увійде в капітал, коли вважатиме прийнятними план і стратегію приватизації.

Підстави для конвертації [кредиту IFC в частку акції Укргазбанку] з`являться, коли будуть створені зрозумілі й прозорі умови для приватизації. Якраз над цим ми працюємо з нашим акціонером та IFC. Це робота не одного тижня, і навіть не місяців. Це складний багаторівневий процес, пов`язаний з підготовкою банку до приватизації.

Входження IFC у капітал Укргазбанку дозволить підвищити його інвестиційну привабливість в рамках підготовки до приватизації. Ми вже розробили і затвердили дорожню мапу і зараз працюємо над її реалізацією.

Укргазбанк є найближчим за всі держбанки до приватизації.

Співпраця з IFC почалася у 2016 році. Весь цей час ми фактично не виходимо з процедури due diligence, вона перманентна. В процесі співпраці ми планомірно підвищували і якість корпоративного управління. Результатом цього довгого процесу стало підписання 25 січня цього року кредитного договору з опцією конвертації. Це колосальний сет документів висотою близько 50 см. Робота над пакетом договорів тривала понад рік!

Як і у всіх подібного роду договорах, в нашому договорі з IFC передбачені як зобов`язання банку, які ми в жодному разі не можемо порушувати, так і зобов`язання фінансового та нефінансового характеру, яких банк зобов`язаний дотримуватися. Ми щоквартально звітуємо перед IFC про виконання всіх вимог, передбачених умовами договору. Це докладні об`ємні звіти. Поки що робота в рамках договору триває, це якнайкраще свідчить про те, що банк суворо виконує взяті зобов`язання. Розголошення банком умов договору саме і є одним із порушень, за якого IFC може застосувати санкції, аж до розірвання договору”.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter