☎️ +38 (067) 501-01-66    ☎️ +38 (050) 523-56-46
Bankir@banksinfo.kiev.ua  ✉ Digital@banksinfo.kiev.ua
Image
Image
Image
kbs-izdat.com
Image

Що таке R2P: переваги та проблеми платежiв за запитом

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Запит на оплату R2P (Request to Pay), навіть перебуваючи на стадії становлення, створив навколо себе сильний резонанс як інноваційний метод управління транзакціями

Request to Pay

Request to Pay Фото: rillion.com

Нова технологія R2P, що перекладається як «запит на оплату», обіцяє ринку зручніші та швидші транзакції, представляючи цінність як для підприємств, так і для споживачів. Її називають безпечною системою обміну повідомленнями. Request to Pay накладається поверх існуючої платіжної інфраструктури і є новим гнучким способом управління оплатою рахунків.

У кожному повідомленні-запиті платник зможе «заплатити повністю», «заплатити частково», «попросити більше часу» або «відмовитися від оплати» та розпочати діалог із стороною, яка надіслала запит на оплату.

Так, R2P дозволяє платнику отримати більш повну інформацію про транзакцію та скоригувати суму оплати. Система не закрита. Це означає, що постачальники платіжних послуг, фінтех-компанії та корпорації зможуть розробляти сервіси, що взаємодіють один з одним, щоб надавати Request to Pay своїм клієнтам.

Працює система дуже просто: клієнт надає третій стороні, з якою планує здійснювати фінансові операції, дозвіл на роботу з його рахунком «на основі кожної транзакції».

Популярність R2P стрімко зростає у всьому світі

«R2P створила навколо себе галас і може стати наріжним каменем платежів у цифрову епоху поряд з «Купи зараз — заплати пізніше» (BNPL)».
Джеймс Вуд
аналітик з Payments Cards & Mobile

Згідно з недавнім дослідженням, проведеним Icon Solutions, майже дев’ять із десяти споживачів (87%) заявили, що віддали б перевагу R2P, ніж операціям з прямим дебетом, враховуючи можливість розподілу та управління платежами, яку пропонує Request to Pay.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіжні імплантати набирають популярності: виробник чіпів Walletmor прозвітував про продаж

Request to Pay

Request to Pay Фото: nagarro.com

Сім із десяти (73%) корпоративних клієнтів заявили, що вони однозначно стали б користуватися системою «Запит на оплату R2P», враховуючи більш швидку та просту оплату, а аналогічна кількість торгових компаній віддала б перевагу R2P над дебетовими транзакціями, щоб уникнути комісій карткових схем.

«Коли справа доходить до впровадження рішень R2P, банки стримуються існуючою інфраструктурою та платформами. Враховуючи такий інтерес, може здатися несподіваним, що менше одного з п'яти банків наразі пропонують R2P, і лише третина планує впровадити їх у найближчі вісімнадцять місяців».
заявили дослідники Icon

Частково це пояснюється тим, що R2P є новою платіжною технологією. Ендрю Дакер, старший консультант із платежів Icon Solutions, каже: «Банки прагнуть скоротити відставання від своїх онлайн-конкурентів, коли справа доходить до цифрових платежів, але їх стримують існуючі інфраструктури та платформи».

Переваги системи Request to Pay

R2P може включати двофакторну аутентифікацію та, у разі потреби (при сумі понад 100 фунтів стерлінгів), протоколи суворої аутентифікації клієнта, передбачені другою директивою ЄС про платіжні послуги (PSD2).

Платежі R2P не проходять через карткові канали і, таким чином, учасники транзакції заощаджують на комісії.

Ще одним плюсом нової системи запиту на оплату є швидкість розрахунків. Зокрема, R2P стає популярним серед торговців, які бажають прискорити грошовий потік, а також серед демографічної групи 18-34, яка використовує миттєві платежі для оплати спортивних внесків, квитків на концерт та в інших подібних випадках.

Платформа також розширює можливості користувачів, забезпечуючи коректний огляд транзакцій та розуміння потоків коштів у режимі реального часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти назвали технології, які стануть ключовими для цифрової трансформації

Request to Pay

Request to Pay Фото: console.kr-asia.com

Розвиток R2P у світі

На ринках деяких держав розробляються платформи «один до багатьох» для банків та торговців, які дозволяють отримати доступ до набору стандартизованих і надійних послуг R2P.

У свою чергу Mastercard працює з гравцями зі Швеції, Данії та Фінляндії над мережею однорангових платежів, щоб надати всім жителям цих країн доступ до Request to Pay.

Данська компанія Mobilepay пропонує вбудовані технології R2P плюс OmniBilling, платформу для виставлення електронних рахунків. Вона дозволяє банкам, підприємствам та урядам створити екосистему для оптимізації цифрових рахунків.

В даний час британська компанія Pay.UK працює над визначенням параметрів системи миттєвих платежів, яка дозволить усім гравцям однаково підключатися до однієї моделі.

Важливим кроком для виходу R2P на міжнародний глобальний рівень, на думку експертів, є захист за допомогою токенізації. Це дозволить, наприклад, датському підприємству зробити запит R2P британському споживачеві.

Проблеми з Request to Pay

У міру розвитку R2P найбільшою проблемою для її поширення може стати контроль над «свободами», які вона пропонує.

Як і BNPL, яка на сьогоднішній день пропонує споживачам відносно легкий доступ до кредитування та збільшує можливість клієнтів витрачати ще незароблені гроші, так і R2P пропонує настільки велику гнучкість, що це може спричинити проблеми.

«Подумайте про те, що людина з низьким рівнем доходу може сплатити лише частину свого рахунку за комунальні послуги завдяки системам R2P, або про те, що компанія з поганою кредитною пропозицією вирішує розподілити вартість своїх товарів на три місяці за допомогою R2P».
зазначають аналітики

Незважаючи на те, що деякі функції системи запиту на оплату вимагають законодавчого регулювання, її здатність працювати поза картковими каналами буде привабливою для корпорацій як більш легкий та швидкий спосіб взаємодії між рахунком та платежем.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter