☎️ +38 (067) 501-01-66    ☎️ +38 (050) 523-56-46
Bankir@banksinfo.kiev.ua  ✉ Digital@banksinfo.kiev.ua
Image
Image
Image
kbs-izdat.com
Image

Голова НБУ назвав чотири способи покриття дефіциту держбюджету

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Голова НБУ назвав чотири способи покриття дефіциту

Про обсяги дефіциту бюджету, шляхи його покриття та їх наслідки розповів в інтерв'ю Forbes голова Нацбанку Кирило Шевченко.

«Якщо прибрати з доходів держбюджету міжнародну допомогу, його дефіцит на кінець року може сягнути 25% ВВП», - зазначив очільник НБУ.

Він повідомив, що обсяги міжнародної допомоги наразі досягли $13,8 млрд, й до кінця року Україна розраховує на ще близько $14 млрд. Однак коштів недостатньо. Тому влада має чотири шляхи покриття цього розриву.

Перший шлях передбачає використання раніше накопичених резервів, які є обмеженими.

Другий шлях спрямований на залучення коштів на внутрішньому ринку. Але для цього Мінфіну потрібно підвищувати ставки за ОВДП до ринкового рівня, до чого неодноразово закликав Нацбанк.

Третій шлях - це скорочення дефіциту бюджету шляхом оптимізації видатків та пошуку джерел доходів, зокрема, наповнення бюджету за рахунок податків. «Це найнепопулярніший шлях, але він має значно менш негативні наслідки для економіки порівняно з емісією грошей», - зазначив голова НБУ.

Четвертий - емісійне фінансування. «Якщо ми обмежимося обсягами у 400 млрд грн на 2022 рік, вплив на економіку буде контрольованим. Якщо ж «друкування грошей» для фінансування дефіциту бюджету зростатиме суттєвішими темпами, це посилить ризики. Значна емісія може розігнати інфляційно-девальваційну спіраль, коли виникне необхідність індексувати витрати, «друкуючи» для цього нові й нові гроші», - вважає Кирило Шевченко.

«Звісно, найпростіше покладатися на емісію, але це найзагрозливіше для країни. Зараз дуже важливо, щоб уряд взяв на себе політичну відповідальність і використовував усі інші неемісійні шляхи фінансування дефіциту або звузив його», - резюмував голова НБУ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter