☎️ +38 (067) 501-01-66    ☎️ +38 (050) 523-56-46
Bankir@banksinfo.kiev.ua  ✉ Digital@banksinfo.kiev.ua
Image
Image
Image
kbs-izdat.com
Image

Visa поступилася цифровому юаню на Іграх у Пекіні. Як Китай просуває e-CNY на Олімпіаді – WSJ

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 

Протягом десятиліть міжнародна платіжна система Visa була ексклюзивним постачальником платіжних послуг на Олімпіаді, пише The Wall Street Journal. Але цього року на Іграх у Пекіні компанія була змушена розділити це право із цифровим юанем (e-CNY).

Ключові факти

  • Олімпіада в Пекіні, яку вже охрестили «олімпійською бульбашкою» через жорсткі ковідні обмеження, стала місцем тестування цифрового юаня. Уряд КНР заявляє, що всі торгові точки в межах «бульбашки» приймають e-CNY. Зокрема, встановлено банкомати, які дають змогу обміняти валюту на електронні юані, а клієнти, які обмінюють великі суми, можуть отримати подарунки.
  • Спонсори, такі як Visa, зазвичай сплачують сотні мільйонів доларів за право надавати свої послуги під час Олімпіади. При цьому влада Китаю стверджує, що жодного порушення правил немає, тому що електронний юань є державним платіжним засобом.
  • Представники Visa поки що не коментують використання цифрового юаня на Олімпіаді. У компанії побоюються роздратувати китайський уряд і цим загальмувати вихід на прибутковий ринок Китаю, який триває довгі роки, кажуть джерела видання.

Контекст

Пілотне використання e-CNY у Китаї розпочалося у 2014 році. З того часу в країні було створено понад 140 млн персональних цифрових гаманців, а обсяг транзакцій вже перевищив 62 млрд юанів ($9,7 млрд).

Додаток для завантаження цифрового гаманця з'явився у Китаї близько місяця тому, і напередодні Олімпіади-2022 його завантажили понад 30 млн разів. Власники гаманця можуть використовувати його для оплати транспорту, харчування, проживання в готелі та інших туристичних послуг. Але найважливіше в цьому – збільшення кількості користувачів юаня.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter